Descoperire inedită în artă: o lucrare ascunsă a lui Picasso a fost dezvăluită cu ajutorul inteligenţei artificiale
O pictură ascunsă de Picasso a unei femei goale și ghemuite a fost reconstruită de oamenii de știință folosind inteligența artificială și imprimarea tridimensională.
Pictura care arată nudul unei femei ghemuite a fost ascunsă sub suprafaţa unui alt tablou de Pablo Picasso, scrie Daily Mail.
Echipa de la University College London (UCL) a declarat că replica lor unică a lucrării „Lonesome Crouching Nude” va asigura că pictura nu mai este „ștearsă din istorie”.
„Lonesome Crouching Nude” de Picasso a fost descoperită cu ajutorul AI
Experții cred că Picasso a pictat peste lucrare cu o oarecare reticență, pentru a reutiliza pânza scumpă la un moment dat, la începutul carierei sale, când era relativ sărac.
„La vremea în care Picasso a pictat„ Nudul ghemuit singuratic” și „Masa orbului”, el era sărac, iar materialele pentru artiști erau scumpe, așa că probabil a pictat peste lucrarea anterioară cu reticență”, spun experții.
Supranumită „The Lonesome Crouching Nude” (Nudul singuratic ghemuit), lucrarea lui Picasso a fost descoperită din iniţiativa Oxia Palus, o companie care foloseşte tehnologia pentru a readuce la viaţă arta pierdută.
Picasso a pictat peste această figură atunci când a realizat „Masa orbului” în 1903.
Descoperirea sa a pus capăt unei lungi căutări a operei pierdute.
„Picasso ar fi fericit să afle cum a fost descoperită comoara pe care o ascunde pentru generațiile viitoare – la 48 de ani de la moartea sa și la 118 de ani după ce tabloul a fost ascuns”, a declarat George Cann, fizicianul și expertul în AI.
Pentru a recrea pictura lui Picasso ascunsă de mult, Cann și expertul în învățare automată, Anthony Bourached, au folosit mai întâi scanări cu raze X și infraroșii din „The Blind Man’s Man” pentru a începe să dezvăluie „The Lonesome Crouching Nude” ascuns dedesubtul ei.
Echipa a folosit apoi procesarea digitală a imaginilor pentru a separa imaginile subiacente și suprapuse unele peste altele, pentru a produce o versiune mai curată a operei.
Apoi, echipa a instruit o rețea neurală AI pe o colecție de lucrări ale celebrului pictor, astfel încât să poată învăța particularitățile tehnicii pictorului spaniol. Din aceasta, rețeaua poate modela o versiune artificială a operei lui Picasso.